Biografie

Biografie

Janneke is geboren op 13 februari 1992 te Gennep (LB). Na haar blokfluitlessen op de basisschool is zij begonnen met klarinet spelen. Vanaf de eerste dag was ze verzot op haar instrument en haar ouders moesten Janneke ervan weerhouden om niet voor acht uur ‘s ochtends te musiceren. Op aanraden van haar muziekschooldocente heeft zij in 2007 een  aantal proeflessen gevolgd bij Maarten Jensen, voormalig hoofdvakdocent aan het Fontys conservatorium in Tilburg.

De lessen bevielen goed en na haar toelating heeft ze twee jaar gestudeerd in de Jong Talenten Klas (later Young Musicians Academy), aan het conservatorium van Tilburg. Omdat Janneke nog in haar eindexamenjaar zat heeft zij ervoor gekozen om na deze twee jaar één jaar vooropleiding te volgen, om meer tijd te nemen voor  haar eindexamen. Na het behalen van haar HAVO diploma in 2010, is ze begonnen met het eerste jaar ‘Bachelor of music’ aan het conservatorium. Ze heeft vijf jaar hoofdvak les gevolgd bij Lars Wouters van den Oudenweijer en in de laatste twee jaar van haar Bachelor opleiding heeft ze haar hoofdvak lessen gevolgd bij Geert Baeckelandt. Daarnaast volgde ze als bijvak basklarinet bij Raf de Keninck. Haar openbaar Bachelor Eindexamenconcert, gehouden op 11 juni 2014 in De Toonzaal van Den Bosch, is bekroond met een negen. Dit was tegelijkertijd de toelating voor de Masterstudie ‘uitvoerend klarinettist’, die ze in september dat jaar is begonnen.

 

Orkesten & ensembles

Al vanaf jonge leeftijd is Janneke een lange periode lid geweest van Harmonie  St. Ceacilia van Ven-zelderheide en Ottersum o.l.v. Chris Derix. Ze heeft hier  zowel in  het opleidingsorkest als in het harmonie orkest gespeeld. In 2008 is de Harmonie  Limburgs en Nederlands kampioen geworden. Haar openbaar D examen heeft zij samen met Harmonie  St.Ceacilia met lof voor het praktijk gedeelte afgesloten.

In 2011 is Janneke enige tijd invaller geweest bij het Tilburgs Festival Orkest o.l.v. Marcel Geraeds. Ook speelde Janneke 2,5  jaar solo klarinet- en basklarinet in het UvA- Orkest Jan Pieterszoon Sweelinck te Amsterdam  o.l.v. Libia Hernandèz. Hiermee trad Janneke onder andere op in Het Concertgebouw van Amsterdam en Het Muziekgebouw aan het IJ.

Na  het succes van de deelname aan het Prinses Christina Concours van 2012 in Maastricht vormde Janneke samen met Linde Verjans, viool  en  Floris van dam, piano, het Jerevan Trio. Eind oktober 2012 hebben zij concerten gegeven in Athene en Thessaloniki in samenwerking met de Nederlandse ambassadeur en het Prinses Christina Concours. Hier hebben zij drie prachtige concerten mogen verzorgen o.a. in ‘ The Concerthall’ van  Thessaloniki en de Nederlandse ambassade in Athene. In januari 2014 waren zij live te horen in de uitzending van ‘Opium’ op Radio 4.

Vanaf september 2014 heeft Janneke enkele keren mogen remplaceren bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso te Assen o.l.v. Tijmen Botma. In november 2015 won ze de auditie voor een vaste klarinetplek bij de kapel. Hier is ze sinds mei 2016  fulltime werkzaam als klarinettist.

Daarnaast vormt Janneke samen met pianiste Sharon Niessen een duo. Op 29 juni 2016 organiseerden zij samen hun Master Eindrecital in De Concertzaal van Tilburg. Ze vonden de top dirigent en hoboïst Sander Teepen bereid om een door hun samengesteld kamerorkest te dirigeren. Janneke speelde het welbekende A.Copland Clarinet Concerto met strijkorkest, harp en piano. Het Master Eindrecital klarinet werd beloond met een negen. Met dit cijfer sluit zij haar zes jarige opleiding bij het conservatorium met goed gevolg af.

 

Enkele hoogtepunten

2007 Uitwisseling St.Ceacilia en Slowakije, te Slowakije

2008 Compositieconcours te Lille met de Koninklijke Harmonie van Thorn

2008 Solisten Concours Venlo Prix Dominique, finale plaats

2008 Concours Harmonie St.Ceacilia  gepromoveerd naar 2e divisie, Limburgs en Nederlands kampioen

2008 Concours te Venlo Prix Dominique eerste prijs ensemble, met Marjolein Vermeeren (fluit)

2008 Rabobank solistenconcours te Haps, 1e prijs met lof + dagwinnaar voor hoogste puntenaantal

2010 Prinses Christina Concours, Den Bosch, Solo cat.2 derde plaats

2012 Prinses Christina Concours, Maastricht cat.3 tweede plaats en geselecteerd ‘dag van de genomineerden’ Den     Haag met het Jerevan Trio

2014 Bachelor Eindexamen klarinet, De Toonzaal in Den Bosch. Bekroond met een negen.

2015 Auditie Koninklijke Militaire Kapel gewonnen.

2016 Master Eindrecital klarinet, De Concertzaal in Tilburg. Bekroond met een negen.

 

Muziekcursussen

Orlando festival, Kerkrade 2011

Kamermuziekateliers, Delft 2012

 

Masterclass

Michel Lethiec 27-01-2011 klarinet

Martin Fröst 23-02-2011 klarinet

Ronald van Spaendonck 26-01-2012 klarinet

Dimitri Ashkenazy 10-08-2012 klarinet

Martin Spangenberg 24-01-2013 klarinet

Andreas Schablas 20-01-2014 klarinet

Karl Leister 06-04-2016 klarinet